м. Бориспіль, вул. Київський Шлях 71а, БЦ "Гранат"
Пн-Сб 9:00-20:00
Нд 9:00-16:00

Правильне харчування для здоров’я зубів та ясен

Правильне харчування для здоров'я зубів та ясен

Зуби — це такий самий орган, як і всі інші. Для їхнього здоров’я потрібен не тільки регулярний догляд, а й поживні речовини. Отримати їх можна з їжею, деякими вітамінними та мінеральними комплексами.

Нестача поживних речовин у період виношування дитини, її росту і розвитку негативно позначається на здоров’ї зубів. Організм максимально намагається забезпечити всім необхідним життєво важливі органи — серце, головний мозок, нирки, печінку. На жаль, зуби до списку не входять. Тому достатнє, правильне харчування — обов’язкова умова і вимога для здоров’я зубів.

Правильне харчування — що вкладають у це поняття стоматологи?

Почувши вираз “правильне харчування” на думку спадає тост з авокадо, червона риба, безглютеновий хліб, альтернативне молоко і підсолоджувачі замість звичного цукру. Звичайна людина, глянувши на це все, розуміє, що таке харчування їй або нецікаве, або виходить за рамки її бюджету.

Що розуміють під правильним харчуванням стоматологи:

  1. Достатня кількість кальцію, яку людина отримує з їжі. Найдоступніший і недорогий спосіб — це молокопродукти, сир, кефір. Якщо у вас немає непереносимості лактози і білків молока, то відмова від подібних продуктів негативно позначиться на здоров’ї зубів. Компенсувати дефіцит кальцію можна за допомогою мінеральних комплексів.
  2. Вітамін D – необхідний елемент кальцієвого обміну. Його нестача погіршує засвоєння кальцію, що негативно позначається на здоров’ї зубів. Отримати кальциферол можна гуляючи на вулиці у світлий час доби, взимку — вживайте вітамінні комплекси.
  3. Фториди — вони сприяють зміцненню зубів. Засвоюються в розчинній формі, як правило, достатньо вживати питну воду (не бутильовану). Якщо у вашому регіоні спостерігається нестача фтору, то попросіть стоматолога порекомендувати фторовмісну зубну пасту. З продуктами харчування цей мікроелемент не надходить.
  4. Аскорбінова кислота — сама по собі для зубів вона не потрібна. Але за її нестачі розвивається цинга. Характерним симптомом хвороби є розхитування та випадіння зубів.
  5. Клітковина — овочі, фрукти в будь-якому вигляді — після термообробки, сирі, сухофрукти. Є джерелом вітамінів, мінералів, харчових волокон. Яблука та моркву стоматології рекомендують вживати дітям у необробленому вигляді. Це допомагає тренувати жувальні м’язи, сприяє правильному росту щелеп, лицьового скелета загалом.
  6. Вуглеводи — каші, хліб, цукор зокрема. Не найкорисніша їжа для зубів, але її потрібно вживати від 225 до 325 г дорослій людині. Яким чином ви будете це робити, для стоматологів значення не має. Головне, прополощіть рот чистою водою після прийому їжі. Навіть 1 маленької цукерки.
  7. Білки — відіграють важливу роль у підтримці здоров’я зубів, є будівельними матеріалами для тканин, допомагають зміцнювати емаль. Особливо важливою є наявність у раціоні білків, багатих на амінокислоти, такі як цистеїн і лізин, які сприяють ремінералізації емалі. Дорослим рекомендується споживати від 0,8 до 1,0 г білка на кілограм маси тіла на день, дітям потрібно до 1,5 г/1 кг маси тіла.

Що ви вживатимете — стейк із яловичини, дієтичне куряче філе чи екзотичні морепродукти — для зубів не принципово. Головне, підтримувати необхідну кількість білка на добу.

Чи потрібне правильне харчування для здоров’я зубів

Так, правильне харчування необхідне для здоров’я зубів, ротової порожнини й організму загалом. Але це не означає копіювання відео, які поширені в Інстаграм.

Для стоматологів важливо:

  • достатня кількість калорій загалом, яку отримує людина;
  • правильна кількість білків/жирів і вуглеводів — отримувати їх можна з бюджетних продуктів, які щодня присутні на столі. Для дітей, жінок у репродуктивному періоді та постменопаузі важлива достатня кількість кальцію. Найкращий спосіб отримати його — вживати молокопродукти на ваш смак;
  • скасовувати цукор і вуглеводи не потрібно — достатньо після їхнього вживання почистити зуби або хоча б обполоснути рот водою;
  • використання підсолоджувачів (аспартам, еритрит та їхніх аналогів) не поліпшить стан зубної емалі.

Метод обробки продуктів — з точки зору здоров’я зубів — не має значення. Важлива кількість і якість поживних речовин. А протеїни, що в дорогій червоній рибі, що в бюджетному курячому яйці або кисломолочному сирі, розпадаються на амінокислоти в системі шлунково-кишкового тракту. І саме амінокислоти, вітаміни й потрібні для здоров’я зубів. А не продукт, з якого вони отримані.

Деякі висновки

Дотримуйтеся принципів правильного і раціонального харчування, доглядайте за ротовою порожниною. За використання зубної пасти, флосу, іригатора зуби будуть вам вдячні. А що ви їсте — авокадо-тост чи вареники з сиром — їм без різниці. І головне, приходьте на огляд до стоматолога 2 рази на рік.