м. Бориспіль, вул. Київський Шлях 71а, БЦ "Гранат"
Пн-Сб 9:00-20:00
Нд 9:00-16:00

Сучасні брекет-системи: мука чи спасіння?

Сучасні брекет-системи: мука чи спасіння?
Виправлення прикусу не принесе шкоду лише при наявності чіткої мотивації і усвідомлення свіх плюсів та мінусів брекетів. До основних позитивних моментів відноситься наступне:
  • Можливість корекції будь-якої зубочелюстної патології. Сучасні технології дозволяють виправити прикус і різноманітні естетичні проблеми на любій стадії. При відсутності небагатьох протипоказів з цим немає ніяких труднощів.
  • Досягнення гарної та здорової усмішки. Усунення косметичних дефектів являється найбільш поширеною причиною звернень до ортодонта. Брекети дають можливість з перших тижнів після встановлення системи побачити позитивні зміни у зовнішньому вигляді, і це складно недооцінювати.
  • Відсутність вікового обмеження. Ортодонтичні апарати доступні кожному, у кого є зуби, а також тим, хто планує ставити імплантати. Єдиним обмеженням може бути лише відсутність особистої зацікавленості.

Міфи про використання брекет-систем

Вирівнювання зубного ряду давно та міцно асоціюється у людей з болем і постійним дискомфортом. Чуток та хибних думок навколо ортодонтичного виправлення прикусу багато, однак більшість із них далекі від істини. Ми обрали п’ять найбільш поширених міфів і поспішаємо їх розвінчати!

  1. З брекетами неможливо гарно виглядати. Пройшли ті часи, коли подібні апарати мали вигляд як знаряддя для тортур. Сучасні брекети не роблять людину більше чи менше гарною. Вони лише трішки змінюють образ. В наші дні брекети  виготовляються за новими технологіями з використанням естетичних матеріалів. Крім традиційних металічних систем тепер є можливість встановлювати конструкції з пластика, кераміки та штучного сапфіра. При бажанні взагалі можна приховати факт виправлення прикусу – для цього створені невидимі лінгвальні брекети, які кріпляться на внутрішню сторону зубів. Хвилюватися за зовнішній вигляд не варто, оскільки звикання до нового образу відбувається протягом перших двох тижнів. Проте усвідомлення того, що з кожним днем посмішка стає все гарнішою, буде радувати протягом всього періоду носіння ортодонтичної системи.
  2. Брекети носят лише діти. Міф про те, що брекети ефективні лише в дитячому віці, вже не такий поширений, як раніше, але ще і не повністю втратив свою актуальність. Насправді таких обмежень немає: ставити ортодонтичний апарат можна і в 25 років, і після 40. Потрібно підготуватися лише до того, що на це піде трохи більше часу, оскільки з віком збільшується ретенційний період (час, для закріплення результатів виправлення прикусу). Важливо врахувати і той факт, що швидкість переміщення зубів багато в чому залежить від індивідуальних особливостей організму. Дізнатися, скільки часу потрібно буде носити брекети можна тільки після повної діагностики зубочелюстного апарату.
  3. Виправляти прикус дуже боляче.  Помітний дискомфорт брекети завдають тільки в перші 2-3 дні після встановлення. Це відбувається внаслідок незвичного тиску на зуби, ясна можуть трішки піднивати або чесатися. Інтенсивність больових відчуттів залежить від складності кожного окремого випадку, однак зазвичай вона мінімальна. Крім того, лікуючий лікар завжди дає рекомендації, які допомагають мінімалізувати будь-який дискомфорт. Перечислені симптоми абсолютно нормальні, адже для організму виправлення прикусу є стресом. Пам’ятайте, що адаптація до нових відчуттів відбувається дуже швидко. В середньому, вже через тиждень брекети стануть звичною частиною життя і перестануть турбувати.
  4. Брекети псують зуби. Дехто вважає, що ортодонтичні конструкції спричиняють шкоду зубній емалі, однак немає прямих доказів цьому твердженню. Брекети м’яко впливають на положення зубів, самі по собі вони повністю безпечні. Спровокувати стоматологічні проблеми може тільки сам пацієнт при недбалому відношенню до рекомендацій лікаря. При недобросовісній гігієні ротової порожнини навколо брекетів накопичується наліт, який з часом може провокувати розвиток карієсу, гінгівіту, стоматиту і інших захворювань. Що стосується шкоди для емалі, вона можлива, якщо зуби з самого початку мали дефіцит мінералів. В такому випадку перед тим як встановлювати ортодонтичний апарат, лікар призначає додаткові процедури для попередження ерозії.
  5. На брекети може бути алергія. Протипокази на лікування брекетами дійсно є, але зазвичай вони пов’язані з серйозними захворюванням ясен. Для того, щоб можна було встановити ортодонтичні конструкції, необхідно повністю позбавитися від проблем в ротовій порожнині, а також морально підготуватися на довготривале лікування. Відсутність особистого інтересу – також один із існуючих протипоказів, проте в більшості це поширено серед дітей і підлітків, яких до стоматолога ведуть батьки.