м. Бориспіль, вул. Київський Шлях 71а, БЦ "Гранат"
Пн-Сб 9:00-20:00
Нд 9:00-16:00

Коли вести дитину до стоматолога?

Коли вести дитину до стоматолога?

Коли йти до стоматолога?

Деякі лікарі вважають, що дитину необхідно показувати стоматологу, як тільки почали прорізуватися перші зубки. Але якщо дитину нічого не турбує, маму при огляді ротика нічого не насторожує, тоді можна обійтися без лікаря до 2 рочків, поки не проріжуться всі молочні зуби, тобто передня група зубів (по 4зуба зверху та знизу), а потім “четвірки”. До йього моменту дарма нервувати дитину не варто, особливо якщо дитина примхлива, ляклива, часто хворіюча і т.п.  Запідозрити проблему батьки можуть і самотійно, помітивши появу білих або черних пятен, будь-яких недоліків в формі або цілісності зуба і т.п. Тому уважно оглядайте зубки дитини, як тільки вони починають прорізуватися, і якщо ви помітите, що якийсь зубчик змінив свій вигляд – це вже привід запідозрити проблему і вести дитину до стоматолога. Якщо ж проблем немає, то вперше відвідати стоматолога рекомендовано в два роки.

Слабка ланка

Мало хто з батьків знаю, що молочні зубки прорізуються недостатньо сформованими і тому дуже вразливими. Прорізуючись, зуби проходять два етапи формування: первинну мінералізацію всередину кістки, і вторинну – після прорізування. Вторинна мінералізація завершується протягом 1,5-2 років після прорізування. В цей час емаль бере від слини всі корисні мікроелементи і кінцево укріплюється. У зубів, які щойно пррізалися є слабкі місця:
– природні заглиблення на жувальній частині зуба (фісури);
– основа зуба біля ясен;
– точка контакту між зубками.

Щоб зуби не постраждали, особливо вразливі місця, потрібно починати їх чистити з моменту прорізування першого зубчика. Необов’язково чистити зранку та ввечера – зуби потрібно чистити тоді, коли дитина поїхала щось таке, що може пошкодити емаль. Спочатку достатньо протирати марлею, налотаною на палець, попередньо змочивши її в теплій воді. Є спеціальні щіточки. які надягаються на палець. Коли дитина навчиться спльовувати, можна використовувати зубну пасту, в складі якої немає фтору. Використовувати пасту, що містить фтор, можна лише, коли малюк перестане ковтати пасту.

Увага! Значним фактором ризику для молочних зубів є солодке пиття на ніч!

 

Міфи і правда про зуби:

  • Молочні зуби чистити не потрібно. Деякі мами вважають, що грудне молоко очищає зуби. Але це не так. Зуби можуть зіпсуватися, якщо їх спеціально не чистити.
  • Молочні зуби не болять. Молочні зуби нічим не відрізняються від постійних, крім того, що вони прорізуються раніше, щоб підготувати щелепу до жування і до появи постійних зубів. Тому, якщо в зубі з’явилася дірка, він також може боліти, як і постійний.
  • Молочні зуби лікувати не потрібно. Будь-який зіпсований зуб – це печера, в якій знаходиться велика кількість мікроорганізмів і впливає не тільки на здоров’я самого зуба, але і на здоров’я організму в цілому. Ці мікроорганізми порушують баланс мікрофлори, а це може призводити до хвороб, особливо порожнини рота і верхніх дихальних шляхів (тонзиліти, ангіни, стоматити і т.д.). Іноді зіпсовані зуби призводять до дуже сумних наслідків. Вже не кажучи про те, що вони викликають нервозність дитини, йому важко спати і їсти.
  • Хворий молочний зуб краще видалити, ніж лікувати. Видаляти молочний зуб до тих пір, поки він не почне хитатися, даючи дорогу постійного, не можна. Кожен молочний зуб тримає своє місце. Якщо ж, наприклад, видалити в п’ять років зуб, який повинен змінитися в 8 років, тоді зуби зсуваються, і місця для постійного зубчика вже не буде. У цьому випадку доводиться вдаватися до допомоги ортодонта. Крім цього, коли дитина жує, відбувається масаж ясен, тиск на кістки, посилений кровообіг. Це стимулює постійний зуб до прорізування. Якщо ж немає цього постійного навантаження, то постійному зубу ніби як і немає чого вже прорізуватися.

Як вмовити дитину лікувати зуби

Робота батьків з дитиною. Це перше, що безпосередньо впливає на відносини дитини зі стоматологом. Прислухайтеся до наступних рекомендацій:

  1. Ні в якому разі не лякайте дитину лікарями. Фрази: “Будеш погано себе вести, відведу до лікаря, він тобі укол зробить” або “Якщо будеш їсти цукерки, зуби зіпсуються, і лікар їх вирве” не додають малюкові дружелюбності.
  2. Перш ніж вести малюка вперше до стоматолога, підготуйте його. Розповідайте, як цікаво у лікаря, як йому порахують зубки, як будуть з ним грати. Потренуйтеся в ігровій формі відкривати ротик і тримати його відкритим кілька хвилин. Грайте в рольові ігри, програючи сценарій приходу до стоматолога. “Лікуйте” зуби у ляльок.
  3. Перед візитом до лікаря не вимовляєте фраз: “Не бійся”, “Тобі не буде боляче”. Дитина чує тільки слова “біль” і “страх” і нервує ще сильніше.
  4. Якщо малюк відмовився в перший раз сісти в крісло і відкрити рот, ні в якому разі не сваріть його й не соромте, а тим більше не змушуйте силою. Це може назавжди поселити в дитині страх перед стоматологією. Краще відвести дитину додому і привести іншим разом. Він ще не готовий.
  5. До кожного візиту в кабінет стоматолога готуйте маленькі подаруночки, щоб потім нагородити малюка за відвагу.
  6. Якщо дитина не хоче відкривати рот і сидіти тихо не від страху, а з “шкідливості” (є такі розбещені увагою діти), то таку дитину до стоматолога повинен вести авторитетний для нього дорослий.