м. Бориспіль, вул. Київський Шлях 71а, БЦ "Гранат"
Пн-Сб 9:00-20:00
Нд 9:00-16:00

Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

Показання до збереження зубів мудрості:

  1. Зуб мудрості необхідно протезувати в ситуації, коли у Вас:
    → відсутній попередньо стоячий сьомий зуб,
    → або відсутні відразу і шостий, і сьомий,
    → або, коли шостий і сьомий зуб ще не видалені, але незабаром підлягають видаленню.
    У цих випадках збереження зуба мудрості часом може дати гарантію незнімного протезування.
  2. Зуб мудрості має зуб антагоніст і бере участь в жуванні, а також займає правильне положення в зубному ряду – якщо говорити про нижній правий зуб мудрості, його антагоністом буде верхній правий зуб мудрості, з яким він і змикається. Видалення одного з їх пари змикаючих зубів призводить до висування іншого з щелепи (в силу відсутності опору і навантаження), і подальшої втрати ще й цього зуба. Тому, якщо даний зуб мудрості займає правильне місце в щелепі, бере участь в процесі жування і має зуб-антагоніст, то видаляти його не бажано. Винятком може бути ситуація, коли якісне лікування зуба неможливо (наприклад, через непрохідність кореневих каналів).
  3. Пульпіт зуба мудрості – пульпіт зуба мудрості означає необхідність пломбування кореневих каналів. Якщо кореневі канали добре прохідні і їх можна якісно запломбувати, то такий зуб можна лікувати. Однак і тут потрібно вирішити: чи потрібно зуб для протезування, чи має він антагоніст, чи займає він правильне положення, чи бере участь в жуванні.
  4. Лікування періодонтиту зуба мудрості і кіста зуба мудрості – лікування періодонтиту зуба мудрості, наявна кіста зуба мудрості означає, що для успішного лікування також необхідні добре прохідні кореневі канали. Також потрібно враховувати і доцільність збереження. Потрібно пам’ятати, що лікування в цьому випадку дуже тривале (понад 2-3 місяців і складається з численних відвідувань).

Показання до видалення зубів мудрості:

  1. Зуб мудрості має неправильне положення – наприклад, лежить горизонтально або має значний нахил коронки. Цінність такого зуба для протезування і жування їжі – нульова. Або, наприклад, коронка зуба мудрості має виражений нахил в область щоки. Це призводить до того, що людина може постійно прикушувати щоку. Постійна хронічна травма слизової щоки може привести навіть до розвитку онкологічного процесу в цій галузі. Зберігати такі зуби не має сенсу.
  2. Недолік місця для прорізування – якщо у Вас зуби мудрості знаходяться в стані прорізування і для них не вистачає місця в зубному ряду – це призведе до появи скупченості зубів. Необхідність видалення зубів мудрість в цьому випадку викликана тим, що прорізування зубів мудрості сприяє зсуву інших зубів до центральних різців. Це відбувається внаслідок тиск, який з’являється при прорізуванні зуба мудрості, зуб ніби звільняє простір для себе, зміщуючи інші зуби.
    Видалення зуба мудрісті, що не прорізався – нормальне явище. Для цього роблять невеликий розріз слизової оболонки над зубом.
  3. Наявність скупченості зубів – якщо скупченість зубів вже є, і недостатньо місця для прорізування зубів мудрості, то це неминуче призведе до збільшення скупченості зубів.
  4. Запалення капюшона (Перикороніт) – зуб мудрісті , який повністю або частково прорізався займає таке положення, що частина його коронки покрита “капюшоном” з слизової оболонки. При цьому між капюшоном і зубом утворюється простір, в якому активно розмножуються мікроби і відбувається запалення, набряк слизової, утворення гною. Це захворювання називається Перикороніт. В силу різних причин можливі варіанти лікування Перикороніту:
    → або видалення капюшона і збереження зуба мудрості,
    → або проводять видалення зуба мудрості.